PRAVILNA TELESNA DRŽA JE STEBER ZDRAVJA, VITALNOSTI IN PRIVLAČNOSTI

Blog

Pravilna telesna drža je izjemno pomembna za naše dobro počutje, zdravje in tudi pretok energije po telesu. Hrbtenica je pri tem ključnega pomena.

Optimalna drža namreč telo obdrži v ravnovesju naravne krivine hrbtenice oziroma položaja dvojnega S. To omogoči razbremenitev v ledvenem in vratnem predelu ter normalen pritisk na strukture hrbtenice, mišic in ligamentov.

Zdrava in optimalna drža omogoča optimalen pretok vitalne življenjske energije.

Vzdolž hrbtenice potekajo trije glavni energetski kanali ali nadiji, ki jih imenujemo sushumna, ida in pingala. Kjer se ti kanali sekajo, se nahaja sedem glavnih čaker oz. energetskih vrtincev, ki energijo usmerjajo. Sicer ima naše subtilno telo zapleteno omrežje več kot 72.000 nadijev oz. energetskih kanalov in tudi energetskih vrtincev. A ti trije glavni nadiji, ki potekajo vzdolž hrbtenice določajo primarne energetske tokove in njihovo stanje ima bistven vpliv na naše počutje in zdravstveno stanje.

flow of energy

(Vir slike)

Če želite vzpostaviti optimalen pretok energije v telesu in preprečiti zastajanje le-te, vas pozivam, da poskrbite za svojo držo in s tem hrbtenico! Joga vam pri tem lahko neizmerno pomaga.

Ne gre le za statično postavitev, saj se drža v našem vsakdanu dinamično spreminja. Učinkovita drža v vsakdanjem življenju je kombinacija zdravega vezivnega tkiva in vzdržljivih, krepkih mišic, ki jih dosežemo z vajami, ozaveščenostjo, funkcinalnim gibanjem … Drža tudi izjemno vpliva na naš način dihanja. Pomemben je celosten pristop, ki pa vam ga izkušen učitelj joge lahko da.

Kaj ima pravilna drža s samozavestjo in privlačnostjo?

Vse! Človek že s svojo držo »pove«, da se dobro počuti v svojem telesu. Gibka in poravnana hrbtenica in pokončna drža odražata zdravo samozavest, optimizem, eleganco. Naznanjata, da se ne uklanjamo mnenjem drugih pa tudi, da nismo preveč trdi v svojih prepričanjih in da ponosno nosimo vse, kar nam je dano ter stopamo skozi življenje z zaupanjem in odprtostjo. Tudi pretok energije, ki ga pravilna drža omogoča, se čuti navzven.

Z našo držo vplivamo na to, kako se počutimo. In obratno. To, kako se počutimo se odraža na naši drži. Torej že s tem, ko poravnate svojo hrbtenico, vplivate na svoje razpoloženje, energijo in potencial privlačnosti.

Kakšno držo spodbuja vaš način življenja?

V več kot 13 letih rednega poučevanja joge in dela z ljudmi na tem področju vam lahko povem, da je na splošno drža ljudi, ki pridejo k meni na začetku milo rečeno zaskrbljujoča. Pa ne le to. To lahko posplošim kar na celotno populacijo nas »sodobnežev«. Rada opazujem ljudi, deloma pa je to poklicna deformacija. Velikokrat se le ustavim nekje zunaj in preučujem gibanje oseb, ki hodijo mimo in s tem tudi njihovo držo. Telesa mi pripovedujejo zgodbe in mi veliko povedo o načinu življenja, stanju osebe, notranji naravnanosti, čustvih, ki jo prežemajo, bremenih, ki jih nosi in razpoloženju. A če se osredotočim na držo lahko zaključim, da je pri večini oseb daleč od optimalne.

Sodoben način življenja za mnoge pomeni, da večji del dneva preživimo sede. Bodisi za računalnikom, gledanjem v telefon, za knjigami, med vožnjo v avtu, ko jemo, ko se dobimo s prijatelji na večerji … Sedeč način življenja zelo vpliva na naše zdravje in na našo držo.

Najbrž tudi to berete v sedečem položaju. Morda stoje, s telefonom v roki?
Kako se ravnokar držite? Preverite!
V kakšnem položaju je vaša hrbtenica? Vaš vrat?

Usmeritve za pravilno telesno držo v sedečem položaju

Za vse vas, ki veliko sedite, sem pripravila napotke za pravilno telesno držo.
Da bi zagotovili pravilno držo med sedenjem, najprej nastavite višino svojega sedeža (ali si zagotovite stol, če vaš nima nastavljive višine) tako, da so kolena pokrčena pod kotom 90 stopinj (pravi kot), torej v višini kolkov, lahko tudi rahlo nižje. Obe stopali naj bosta v celoti položeni na tla. Ženske, pozor! Z našo navado elegantne prekrižanosti nog ustvarjamo močne obremenitve v medenici in spodnjem delu hrbtenice.

Sedite na sedalnih kosteh, pri čemer je teža enakomerno razporejena na obe strani. Na naslanjamo se na naslonjalo stola, trup je vzravnan, torej nismo nagnjeni ne naprej, ne nazaj. Poravnajte se tako, da dobite občutek dolge hrbtenice, »podaljšajte« jo vse od trtice pa do vratu. Vzravnajte glavo tako, da bo vrat podaljšek hrbtenice. Rame potisnite nazaj in lopatice navzdol, ramena stran od ušes. Če ste za mizo, naj bodo roke odložene nanjo, komolci pa naj bodo pod kotom 90 stopinj.

(Vir slike)

Pravilno držo je treba ves čas ozaveščati, tako takrat ko smo v statičnih položajih kot med dinamičnim gibanjem, še zlasti pa na začetku, ko mišice niso niti dovolj okrepljene niti navajene pravilnega položaja. Če si želimo zagotoviti optimalen pretok energije v telesu pa zavedanje drže ni edina stvar, na katero je potrebno misliti. Pomembno vlogo igra tudi dihanje.

Trud se izplača, saj je pravilna drža pogoj za zdravje in dobro počutje. Vzpodbudna novica je tudi to, da lahko z redno prakso joge vsakdo popravi svojo držo, ne glede na stanje, leta in način življenja.

Kako hvaležno nas ubogajo naša čudovita telesa, če v njih nekaj vložimo!

Pozivam vas, da se čim večkrat v dnevu opomnite na svojo držo in jo poravnajte. Pogosto vstanite in se pretegnite. Ozavestite, kako se držite in kako to vpliva na vas.

Starodavna taoistična modrost pravi:

»Stari ste toliko, kolikor je stara vaša hrbtenica«.

Poskrbite za njeno mladost.